Határtalanul - "Királyok és fejedelmek útján" (HAT-17-01-2017-00877)

Határtalanul -
 


 
 
 
 "Királyok és fejedelmek útján"  -  4 nap Erdélyben (HAT-17-01-2017-00877)

 

2018. május 22-25. között a 7. c osztály a "Határtalanul" pályázat keretében tanulmányi kiránduláson vett részt Erdély területén. Kísérőtanáraik Ballagóné Csernyák Éva osztályfőnök, Fedics Miklós osztályfőnök-helyettes és Asszonyi Evelin testnevelő voltak.

 

Az osztály tanulói a kirándulást megelőző két hétben tematikus csoportokat alkotva történelem órákon változatos projektmunkákkal készültek elő Erdély nagyszerű történelmi személyiségeiből, akiknek  emlékhelyeit látogatták meg a négy napos út során. Így készültek látványos tablók, plakátok, prezentációk, videóinterjúk, korhű újságcikkek, krónikák, tudósítások Szent László, Hunyadi János és Mátyás, János Zsigmond és Izabella királyné, Bocskai István és Bethlen Gábor személyiségéről. Földrajz, rajz és hittan órákon is előkészültek az útra.

 

A kirándulás első napján megtekintették Szent László városának, Nagyváradnak nevezetességeit, majd a Királyhágó és Kőrösfő után Torockóra érkezetek meg. A történelmi, kultúrtörténeti,  vallás- és egyháztörténeti barangolás után a második napon Erély természetföldrajzával ismerkedtek a tordai hasadékban megtett túra során és a tordai sóbánya meglátogatásával. A második nap sem maradhatott ki a történelem és művészettörténet, hiszen a diákok  "kincses" Kolozsvár gyönyörű emlékhelyeit is ezen a napon láthatták. A harmadik napon Torockó néprajzi hagyományival ismerkedtek, majd a mai Románia területén szórványban élő magyarság legfontosabb oktatási intézményét,  a nagyenyedi kollégiumot látogatták meg. Tövis Árpád-kori temploma után Gyulafehérvár, az Erdélyi Fejedelemség központja következett, ahol a nagyszerű katedrálisban megkoszorúzták Hunyadi János sírját. Ezt követte az egyik legnagyobb élmény Déván, ahová  a 7. c osztály tanulói és szülői által felajánlott  sok tárgyi- és pénzadománnyal érkeztek a Szent Ferenc Alapítvány árvaházához. Böjte Csaba atya számára az iskola "Áldás" borát vitték ajándékba. Az adományok átadása után kis műsorral és saját kezűleg készített ajándékokkal lepték meg az árvaház lakóit. A műsor után közös játék, foci, bújócska és beszélgetés következett, ami  mindenki számára emlékezetes marad. Az utolsó nap is tartogatott csodákat, hiszen ekkor látogatták meg a középkorból teljes épségben ránk maradt Vajdahunyad várát, a Hunyadi család lakókastélyát, majd Marossilyén Bethlen Gábor szülőházát tekintették meg.  A négynapos út nemzeti kegyeleti helyen zárult, hiszen Arad városának nevezetességei után megkoszorúzták az aradi vértanúk emlékhelyét.

 

A "Határtalanul" program keretében a 7. c osztályosok valóban megtapasztalhatták, hogy bár országhatárok választanak el minket az erdélyi magyarságtól, de a történelmi és kulturális hagyományaink összekötnek minket, anyaországi magyarokat a kisebbségben élő magyarságot.

 

2018.06.05