NETFIT

 

 

 

Diákoknak a NETFITRŐL

A cél egy olyan új mérési-értékelési tesztrendszer kifejlesztése volt, ami segítséget nyújt abban, hogy nyomon tudd követni a fittségi állapotod fejlődését az iskolai évek folyamán. A program úgy lett kifejlesztve, hogy Te és a szüleid könnyen és egyszerűen tudjátok használni. Számos izgalmas és látványos értékelőlapot és riportot tudtok a mérések után letölteni a rendszerből. Ezzel is segítve Téged/Titeket abban, hogy minél egészségtudatosabban éld a mindennapjaidat.

Biztos számos kérdés merült fel benned a programmal kapcsolatban. Pár kérdésre itt is választ kaphatsz, de ha szeretnél többet tudni a projektről látogasd meg a Magyar Diáksport Szövetség honlapját, ahol bővebb tájékoztatást tudunk Neked nyújtani.

Mit jelent a NETFIT rövidítés?

A NETFIT® a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt rövidítése.

Miért hasznos a NETFIT?

A tesztrendszer alkalmas a pozitív megerősítésre (attitűdformálásra) és a személyre szabott visszacsatolásra. Segítségével a testnevelésben dolgozó tanáraid könnyen és egyszerűen tájékoztatni tudnak Téged és a szüleidet az aktivitási és fittségi szintedről-állapotodról.

A NETFIT filozófiája

A NETFIT program egészségközpontúsága révén az úgynevezett "HELP" filozófiát tekinti sajátjának. A HELP (segítség) angol kifejezés és egyben mozaikszó. A mozaikszó minden betűjének fontos jelentéstartalma  van a filozófia értelmezése szempontjából. Magyar nyelvre úgy fordíthatjuk, hogy: "az egészség (Health) mindenki számára (Everyone) élethosszig (Lifetime) elérhető és személyes (Personal).

http://www.mdsz.hu/wp-content/uploads/2018/10/379_18_MDSZ_P_FITTSEG_elfogadott-design_final.pd

Hogyan érheted el eredményeidet?

Regisztrálj a NETFIT informatikai rendszerébe!    www.netfit.eu

 

 

SZÜLŐKNEK A NETFITRŐL

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 80. § (9) bekezdése szerint az iskola, az oktatásért felelős miniszternek a tanév rendjéről szóló rendeletében meghatározott mérési időszakban, tanévenként megszervezi a tanulók fizikai állapotának és edzettségének mérését. Az érintett tanulók mérését, vizsgálatát a testnevelés tantárgyat tanító pedagógusok végzik. A tanév rendjéről szóló 35/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 9. § (9) bekezdése szerint a tanulók fizikai állapotának és edzettségnek mérésében a nappali rendszerű iskolai oktatásban tanulók vesznek részt. 2015-től egységesen minden intézmény a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT®) rendszerét használja.

A NETFIT® tesztekről részletes tájékoztatást a Magyar Diáksport Szövetség honlapján találnak:

http://www.mdsz.hu/netfit/fittsegi-profilok-es-tesztek/

Hasznos információkra és gyakran felmerülő kérdésekre kaphatnak választ az alábbi linken: http://www.mdsz.hu/netfit/netfit-attekintes/

Szintén itt találják A hogyan érem el gyermekem adatait? kérdés után található  „ >” kis nyilacskára kattintva a regisztráció útmatatóját.

Ahhoz, hogy szülőként tájékozódni tudjon és nyomon tudja követni gyermeke fittségi állapotát, regisztrálnia szükséges a NETFIT® informatikai rendszerében.  www.netfit.eu

A regisztrációhoz, gyermeke mérési azonosítójára is szüksége lesz. A mérési azonosító egy egyedi azonosító, amelyet csak a gyermek intézménye, Ön és gyermeke tudhat. A tanuló adatainak rögzítése a testnevelést tanító pedagógus által történik, a vonatkozó jogszabályok, így különösen az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény 33.§ (1) bekezdése értelmében. Ahhoz, hogy a rendszert kezelő testnevelő számára ne csak a gyermek kódja legyen látható, 16 éves kor alatt a szülőnek egy nyilatkozatot kell aláírnia A szülői nyilatkozat letölthető >>ITT<<

Kérjük, az adatkezelési nyilatkozat kitöltésével segítse munkánkat! A kitöltött, aláírt nyilatkozatot juttassa el gyermeke testnevelő tanárához!

 

(Nyilatkozat https://www.netfit.eu/dok/hozzajarulas.pdf)

 

 

MÉRÉSEK, TESZTEK

A NETFIT® fittségmérési rendszer négy különböző fittségi profilt különböztet meg, amely profilokhoz különböző fittségi tesztek tartoznak.

Testösszetétel és tápláltsági profil:

● Testtömeg mérése – testtömeg-index (BMI)
● Testmagasság mérése
● Testzsírszázalék-mérése – testzsírszázalék

Aerob fittségi (állóképességi) profil:

● Állóképességi ingafutás teszt (20 méter vagy 15 méter) – aerob kapacitás

Vázizomzat fittségi profil:

● Ütemezett hasizom teszt – hasizomzat ereje és erő-állóképessége
● Törzsemelés teszt – törzsfeszítő izmok ereje és nyújthatósága
● Ütemezett fekvőtámasz teszt – felsőtest izomereje
● Kézi szorítóerő mérése – kéz maximális szorító ereje
● Helyből távolugrás teszt – alsó végtag robbanékony ereje

Hajlékonysági profil:

● Hajlékonysági teszt – térdhajlítóizmok nyújthatósága, csípőízületi mozgásterjedelem

A tesztek bemutató filmjei elérhetőek az alábbi linken:

http://www.mdsz.hu/netfit/fittsegi-profilok-es-tesztek/

 

  

 

ÉRTÉKELÉS

A NETFIT®, a fizikai fittségi állapotot nemhez és életkorhoz igazodó külső kritériumértékekhez, úgynevezett egészségsztenderdekhez viszonyítja. Az egészségsztenderdek olyan minimum értékeket jelentenek, amelyeket túlteljesítve a tanuló hosszú távon valószínűbben lesz védett az ülő életmóddal, fizikai inaktivitással összefüggő megbetegedésekkel szemben.

A NETFIT az egészséges teljesítményértékek mellett (egészségzóna) – teszttől függően – további egy, illetve két zónába (“fejlesztés szükséges” és „fokozott fejlesztés szükséges” zóna) sorolja a diákokat.

http://www.mdsz.hu/wp-content/uploads/2018/10/389_18_MDSZ_NETFIT_PLAKAT_MOD.pdf

 

 

MÉRÉSI IDŐSZAK

A méréseket 2019. április 26.-ig kell elvégezni. Az adatok feltöltésének határideje május 31.

Iskolánkban a méréseket az alábbi időpontokban tartjuk. Kérjük az osztályokat, hogy a kiírt időpontokban teljes létszámban jelenjenek meg. A mérésről csak orvosi igazolással rendelkező, felmentett tanulók maradhatnak távol a testnevelőjükkel történt egyeztetés után. Számukra későbbi időpontban biztosítunk pótmérést. A mérések időpontjaiban a délutáni sportfoglalkozások elmaradnak.

 

HÉTFŐ

március 11.

KEDD

március 12.

SZERDA

március 13.

CSÜTÖRTÖK

március 14.

         1.-2. óra

 

9 e p., 9.a,

AE,HÁ,BM,KBSZ,OB

 

(A fakt. és a 9.e órája elmarad, 10. c könyvtár vagy helyettesítés tanteremben)

9.e sp, 6.c, 12.c

AE,KBSZ, BM, HÁ,BTG

 

(A 11.a, órája elmarad,9.e és 11.k könyvtár vagy helyettesítés, 12a+12e németórájára helyettesítés)

5.c, 9kny

OB,HÁ,KBSZ,BM,BTG

 

(A 12.k órája elmarad, 12.c és 12.a könyvtár vagy helyettesítés, 12a+12e németórájára helyettesítés )

8.-9. óra

11.a, 11.c

KBSZ,AE,OB,HÁ,BTG,HB

9.k, 9.c

KBSZ,AE, HB,BM,OB,HÁ

10.cny,10.c

KBSZ,OB,HÁ,BM,HB

 

 

 

HÉTFŐ

március 18.

KEDD

március 19.

SZERDA

március 20.

CSÜTÖRTÖK

március 21.

8.-9. óra

11.k,11.ep

KBSZ,AE,OB,HÁ,BTG,HB

 

8.c,7.c

KBSZ,AE, HB,BM,OB,HÁ

12.a,10.a

KBSZ,OB,HÁ,BM,HB

10.k, 10ep

KBSZ,HÁ,OB,AE,BM,HB

12. e ped és a 12.k osztály mérése egyeztetés alatt.

10.esp,11.e sp, 12.e sp- testnevelés órán mérnek

PÓTLÓ HÉT április 8.-11.

 

 

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSRÓL

http://www.mdsz.hu/wp-content/uploads/2017/05/NETFIT_32OLD_2017_OK_NEZO.pdf

 

 

ISKOLÁNK EREDMÉNYEI

Az előző tanévek során elvégzett mérések eredményei -intézményi, évfolyam vagy osztály szinten – a NETFIT publikus felületén regisztráció nélkül megtekinthetők.

www.netfit.eu/public/pb_riport.php